Adalet Nöbeti’nin 100. gününde Adalet Bakanlığı’na çağrı

Kürt sorununa demokratik çözüm ve siyasi tutuklular üzerindeki tecridin son bulmasına ilişkin başlatılan açlık grevlerine destek amaçlı tutulan Adalet Nöbeti’nin 100’üncü gününde Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunuldu. Çağrıda, “Adalet Bakanlığı bu konuda bir heyet oluşturmalı, açlık grevindeki herkesle tek tek görüşerek bu soruna çözüm bulmalıdır” denildi.

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) öncülüğünde hapishanelerdeki tutukluların üzerindeki tecritin sona erdirilmesi talebiyle başlatılan açlık grevlerine destek vermek için başlatılan Adalet Nöbeti’nin 100’üncü gününde basın açıklaması yapıldı. Çukurova TUHAY-DER, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubelerinin ortak yaptığı basın açıklamasını ÖHD Mersin Cezaevi Komisyonu Eş Sözcüsü Lokman Şaman okudu.

Program, dengbej ve müzik dinletisiyle başladı. Ardından konuşma yapan Barış Annesi Meryem , çocuklarının zulme karşı başlattığı açlık grevlerine karşı herkesi ses olmaya çağırdı.

EN AZ 150 MAHPUS AÇLIK GREVİNDE

Lokman Şaman, Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmemesi ve siyasi tutukluların üzerindeki baskılara ilişkin Türkiye’de 29 farklı baroya kayıtlı 775 avukatın Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve İmralı Cezaevi İdaresine başvurarak avukat ziyaretlerinin bir an önce gerçekleştirilmesine yönelik talepte bulunduğunu aktardı. İçlerinde baro başkanlarının da bulunduğu yüzlerce avukatın bu başvurusuna herhangi bir yanıt verilmediğini belirten Şaman, “Devam eden tecrit uygulamalarının son bulması ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle birçok mahpus tarafından dönüşümlü açlık grevi eylemleri başlatıldı. Halihazırda en az yüz elli mahpusun 10-15 günlük dönüşümlü açlık grevinde olduğu biliniyor. Bu sayı her dönüşüm süresinde artıyor ve mahpusların sağlıkları olumsuz yönde etkileniyor. Mahpusların açlık grevlerine destek vermek amacıyla Barış Anneleri öncülüğünde bugün 100. gününü geride bırakan Adalet Nöbeti eylemleri devam etmektedir” dedi.

ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Geçmişte denenen açlık grevlerinde tutukluların yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Şaman, mahpusların sağlıklarına dönük her türlü önlem alınması gerektiğini dile getirdi. Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“Kalıcı çözüm için mahpusların taleplerinin devlet ve iktidar yetkilileri tarafından dikkate alınarak; İmralı ve diğer tüm hapishanelerdeki tecrit ihlallerine derhal son verilmeli, aile ve avukatlarının görüş talepleri, geçmişte yaşanan acı tablolar ortaya çıkmadan, derhal kabul edilmelidir. Adalet Bakanlığı bu konuda bir heyet oluşturmalı, açlık grevindeki herkesle tek tek görüşerek bu soruna çözüm bulmalıdır.”

Paylaş

İlgili Yazılar